31 August, 2009

FAT, NTFS, FS-drivere...

Det ble annonsert for litt siden (sist uke?) at Linux ikke lenger vil kunne bruke FAT (File-Allocation-Table) driveren som finnes i kjernen, fordi den baserer seg på proprietær eiendoms-rett (Intellectual Property Rights).

Filsystemet (engelsk wikipedia-artikkel) ble utviklet av Bill Gates og Mark McDonald i 1976/77 som hoved-filsystem for IBM PC-DOS og Microsoft DOS, og senere som tillegg i Windows (helt opp til versjon 'Me').

Det finske selskapet Tuxera, som står bak driveren "NTFS-3G" (åpen kildekode versjon av Microsofts NTFS), har inngått et samarbeid med Microsoft i prosjektet "exFAT", eller "Extended File Allocation Table" som en videreutvikling på FAT, både for Windows- og Linux-bruk. Selskapet skal med deltakelse i prosjektet ha mulighet til å selge exFAT til maskinvare-leverandører (OEMer), som vil muliggjøre at exFAT brukes i apparater som kan få "Linux-compatible" stempelet.

Tuxera understreker derimot at utvikling av en åpen kildekode versjon av exFAT ikke dekkes av samarbeidsavtalen, men at de ikke har fått rettslig tilbakeslag av å legge ut NTFS-3G driveren de siste 10 årene. Mikko Vällimäki, talsmann for Tuxera, sier også at dersom du er en Linux-bruker, skal du ikke måtte uroe deg om rettslig forfølging av M$, fordi Tuxera tar opp alt juridisk som omhandler deres drivere direkte med Microsoft selv.

Link:

0 kommentarer :

Post a Comment