27 October, 2010

Ubuntu med eget brukergrensesnitt"Unity"
Ubuntu har alltid basert grensesnittet sitt hovedsaklig på GNOME desktop-miljøet. Canonical (utviklingsselskapet bak Ubuntu) har bidratt en del til GNOME, og til neste utgave av GNOME (versjon 3.0) med programmet "GNOME Shell" (kommando-linje terminal program).

Men nå uttaler Canonical at deres egne visjoner om grensesnitt i fremtiden skiller seg vesentlig fra ledende utviklere bak GNOME Shell. Dette har nå resultert i at Canonical muligens kommer til  å vrake GNOME helt som grensesnitt i kommende versjoner av Ubuntu, og heller benytter sitt egenutviklede grensesnitt (fra Netbook-versjonen av Ubuntu, kalt Ubuntu Netbook Edition), kalt "Unity".

Det skrives også at åpen kildekode fellesskapet ytrer misnøye mot Canonicals valg om å ikke utgi kildekode for alle deres bidrag, noe jeg kan forstå. Det er aldeles ikke lett å være ledende på noe som benytter proprietære og åpne løsninger om en annen, for så å gi vekk alle oppskriftene på egne løsninger.

Som jeg har blogget tidligere, så synes jeg at proprietær og åpen teknologi godt kan eksistere side om side. Når dette er en distribusjon som retter seg mot "alle" må det ofres ting og tang for at det skal lønne seg å utvikle produktet i det hele tatt. Men nå avsporer jeg litt, skal ikke gå videre inn på etikk, lisenser og lignende i dette innlegget. For å si det på en enkel måte: stå på Canonical! ;)

Digi.no artikkel:
http://www.digi.no/854570/ubuntu-satser-paa-eget-brukergrensesnitt

1 kommentarer :

pizslacker said...

Personlig har jeg nå benyttet grensesnittet i en gode 2 måneder, og jeg liker det, i alle fall på netbooks (mini-laptoper). Om det vil fungere like bra på desktop-maskiner gjenstår å se...

Post a Comment