21 August, 2010

NAT, Ports and DNS

I really, really love Linux :)

After setting up my own domain (june'08), I figured I'd set up a Linux NAT gateway to support the Internet availability @ home.

NATing (changing originator address to pass packets from one network to another) a public interface and a local interface on the gateway, forwarding and filtering inbound/outbound traffic from an internal LAN out through the public interface.

Not only did this have a nice balancing-effect with online connectivity, but concentrating all routers in the house to use the gateway as the local firewall also had a relaxing effect on the internal networks and their online connectivity as well :) Nicely-Nicely!

I can also route everything on the internal networks to act accordingly towards the domain and it's static IP address :p

INTERNET FTW! ;D

---

Additional, Aug 21st, 19:41-GMT+1:

Having everything (traffic) pass through, I also set up monitoring software on the gateway. And I must say, it's like running a mini-ISP :D topology-maps, connection-monitor, firewall-monitor :p my very own personal NOC.

16 August, 2010

Oracle VS. Google


Ja, fikk med meg at Oracle angriper Google og OSS ved å hevde at utviklingsspråket som benyttes i Android bryter patenter i Sun's Java implementasjon ("Dalvik VM" mot "Sun JVM").

Dette er et av hovedargumentene til Google på hvorfor de utviklet sin egen VM (Virtual Machine), kalt Dalvik, med tilhørende programmeringsspråk. Programmene laget i Dalvik, kompileres så til formatet "dex", eller "Dalvik EXecutable", som er Googles implementasjon av bytecode-konseptet som brukes i Java (og mange andre høynivå-språk).

Nå hevder allikevel Oracle at patenter de innehar som følge av oppkjøpet av Sun bryter med teknikkene og metodene brukt i Android/Dalvik VM.

Google på sin side vurderer søksmålet som "toalt grunnløst", nettopp fordi de i sin tid utviklet Dalvik og tilhørende språk BASERT på Java, men ny-utviklet fra grunnen av for å slippe lisensene forbundet med Java ME (Micro-Edition).

Blir spennende å se resultatet av denne patent-saken, men betviler sterkt at Google lar seg kue siden det dreier seg om et av deres mest suksessrike produkter noensinne.

Personlig mener jeg saken er ren og skjær flisespikking fordi Sun i sin tid ikke fikk gjennom noen avtale med Google på bruk av Java ME. Uenighet og adskillelse er gode vektpunkt for et søksmål og kapital-interesse, "alt for en del av kaka"

Det verste med hele saken er at Oracle ikke bare angriper Google Inc., men hele åpen kildekode samfunnet. Dette vil IKKE bli godt mottatt, og Oracle setter seg selv i et hjørne.

Skal de fortsette slik som dette er det vel heller ikke lenge før OSS-miljøet lager "forks" av både Java og MySQL (det finnes allerede alternativer: GNU Classpath, GCJ, GJI, osv).

Etter å ha lest uttallige kommentarer på artiklene, er jeg ganske enig med de fleste i miljøet. Android er noe av det beste som har skjedd Java siden web-applets, og kunne blitt brukt som et genialt PR-verktøy for Sun/Oracle Java, men den gang ei. Hvorfor JOBBE for pengene når en kan SAKSØKE seg til dem.

Nei, de vil heller melke pengekua. Samle inn det de kan av royalties på deres proprietære teknologi. Når skal dette patent-helvetet ta slutt!?

Jeg håper INDERLIG at slike lover ALDRI ser dagens lys i Skandinavia.

Digi.no:
http://www.digi.no/848895/google---oracle-angriper-friprog

ITavisen.no:
http://www.digi.no/848812/oracle-vil-stanse-all-java-paa-android

Det norske java-miljøet om rettssaken (computerworld Norge):
http://www.idg.no/computerworld/article175022.ece

Grunnløst angrep mot Java-bruk:
http://www.idg.no/computerworld/article175181.ece

09 August, 2010

Open-Source, bedrifter og fremtiden


"Hva var det jeg sa?"; ville jeg nok ha sagt dersom jeg ville skryte :p

Men jeg mener å ha sagt at bedrifter lente seg mer og mer mot åpen kildekode programvare (engelsk: OSS, Open Source Software) de siste årene. Lovende utsikter for OSS-samfunnet dersom flere og flere bedrifter anerkjenner dette programvare-samfunnet og dets produkter.

Selv er jeg en ivrig bruker både privat og ifm. jobb.

OSS-prosjekter har allerede ganske godt fotfeste innen IT-industrien, da spesielt innen nett-tilgang (ISP). Webtjeneren Apache har siden 90-tallet vært den mest brukte innen WAN-sektoren, og har en vesentlig større markedsandel fremdeles den dag i dag.

Men generelt sett slet OSS mest p.g.a. forbindelsen til FSF, et mer ekstremt prosjekt som fokuserer på "helt gratis programvare", mens OSS mener det er rom for både åpen kildekode og proprietær programvare på det samme markedet. OSS ser nå ut til å ha ristet av seg "ekstremist"-inntrykket mange satt med.
[wikipedia] Fri programvare (engelsk: free software) må ikke forveksles med gratis programvare; denne utbredte misforståelsen var opphavet til begrepet åpen kildekode (engelsk: open source), som opprinnelig var ment som en alternativ betegnelse.
[wikipedia] Etter at Bruce Perens skrev «the Open Source Definition», har derimot disse begrepene ikke vært 100% kompatible. Mens fri programvare i all hovedsak er til for å beskytte brukere mot opphavsrettslig utnyttelse, er tilhengere av åpen kildekode også i stor grad opptatt av å bruke åpen innovasjon som en metode for å oppnå høyere kvalitet.
Da er vi forhåpentligvis ferdige med synsing og sansing ifm. åpen kildekode.

Diverse prosjekter har vist gang på gang at denne typen programvare er mer stabil, letthåndterlig, og ikke minst billigere.

Eneste som pleier å skille dem fra kjøpsprodukter er som regel fremstilling og utseende, og i mitt hode (og forhåpentligvis mange andres) er ikke dette salgspunktet for data-applikasjoner.

At det ikke eksisterer dokumentasjon som mange vil ha det til, er ren tullprat. All dokumentasjon ligger som regel online, enten som filer eller hele websider, tro meg, jeg har lest MYE dokumentasjon fra FSF,GNU,OSS, osv., for ikke å snakke om enkelt-programmene jeg benytter HVER DAG.

Sannheten er at de fleste ikke gidder bruke tid på å lese manualer, dokumenter, osv. for å benytte data-behandling. Og med det poenget har jeg et spørsmål: Når har noen, noensinne, greidd å bare gjøre noe som helst uten innføring? Ha det i bakhodet.

Link til Computerworlds artikkel:


Wikipedia - "Åpen kildekode":

Computer-world artikkel, "Linux går en lys fremtid i møte":

06 August, 2010

Google >> Linux-kjernen



Google har vist seg å være en ekstraordinær forkjemper for OSS i det siste, og legger mer gull i potten. Nå har de til og med bidratt med kode i Linux-kjernen for å forbedre nettverks-gjennomstrømming på fler-kjerne maskiner("Dual-Core","Quad-Core") (fler-kjerne maskiner kan håndtere mye større datamengder, raskere enn tidligere).

Internett og datanettverk generelt hopper voldsomt på hastighetsskalaen også i disse tider og ethernet-industrien legger om til nye hastighetsstandarder for utstyret de produserer (henholdsvis 40 Gigabit og 100 Gigabit nettverk). Forbedringene i Linux-kjernen vil da bidra til at prosessorene klarer å holde tritt med de enorme datamengdene og hastighetene som vil komme i tiden fremover.

Bedre føre var ;)

Link:
http://www.idg.no/computerworld/article174055.ece

04 August, 2010

Hobby-boy

Yes, I am a hobby-boy. Time-spender extraordinaire :p

Well, I recently had a rebound with a lost love of mine: shooting! :)

Well, airgun shooting that is... So I bought myself a summer-present, a brand-new Umarex Beretta M-92 FS XX-Treme, airgun.


I'm actually quite gitty about this "boy-toy", I've been dreaming of owning one of these for a looong time.

A couple of hardwood-boards, a pellet collector-plate and I'm set for a ShootOut!

Link to manufacturer:
http://www.umarex.com/uxc.php?load=view&item=419.00.51&deptid=1