09 August, 2010

Open-Source, bedrifter og fremtiden


"Hva var det jeg sa?"; ville jeg nok ha sagt dersom jeg ville skryte :p

Men jeg mener å ha sagt at bedrifter lente seg mer og mer mot åpen kildekode programvare (engelsk: OSS, Open Source Software) de siste årene. Lovende utsikter for OSS-samfunnet dersom flere og flere bedrifter anerkjenner dette programvare-samfunnet og dets produkter.

Selv er jeg en ivrig bruker både privat og ifm. jobb.

OSS-prosjekter har allerede ganske godt fotfeste innen IT-industrien, da spesielt innen nett-tilgang (ISP). Webtjeneren Apache har siden 90-tallet vært den mest brukte innen WAN-sektoren, og har en vesentlig større markedsandel fremdeles den dag i dag.

Men generelt sett slet OSS mest p.g.a. forbindelsen til FSF, et mer ekstremt prosjekt som fokuserer på "helt gratis programvare", mens OSS mener det er rom for både åpen kildekode og proprietær programvare på det samme markedet. OSS ser nå ut til å ha ristet av seg "ekstremist"-inntrykket mange satt med.
[wikipedia] Fri programvare (engelsk: free software) må ikke forveksles med gratis programvare; denne utbredte misforståelsen var opphavet til begrepet åpen kildekode (engelsk: open source), som opprinnelig var ment som en alternativ betegnelse.
[wikipedia] Etter at Bruce Perens skrev «the Open Source Definition», har derimot disse begrepene ikke vært 100% kompatible. Mens fri programvare i all hovedsak er til for å beskytte brukere mot opphavsrettslig utnyttelse, er tilhengere av åpen kildekode også i stor grad opptatt av å bruke åpen innovasjon som en metode for å oppnå høyere kvalitet.
Da er vi forhåpentligvis ferdige med synsing og sansing ifm. åpen kildekode.

Diverse prosjekter har vist gang på gang at denne typen programvare er mer stabil, letthåndterlig, og ikke minst billigere.

Eneste som pleier å skille dem fra kjøpsprodukter er som regel fremstilling og utseende, og i mitt hode (og forhåpentligvis mange andres) er ikke dette salgspunktet for data-applikasjoner.

At det ikke eksisterer dokumentasjon som mange vil ha det til, er ren tullprat. All dokumentasjon ligger som regel online, enten som filer eller hele websider, tro meg, jeg har lest MYE dokumentasjon fra FSF,GNU,OSS, osv., for ikke å snakke om enkelt-programmene jeg benytter HVER DAG.

Sannheten er at de fleste ikke gidder bruke tid på å lese manualer, dokumenter, osv. for å benytte data-behandling. Og med det poenget har jeg et spørsmål: Når har noen, noensinne, greidd å bare gjøre noe som helst uten innføring? Ha det i bakhodet.

Link til Computerworlds artikkel:


Wikipedia - "Åpen kildekode":

Computer-world artikkel, "Linux går en lys fremtid i møte":

0 kommentarer :

Post a Comment