16 August, 2010

Oracle VS. Google


Ja, fikk med meg at Oracle angriper Google og OSS ved å hevde at utviklingsspråket som benyttes i Android bryter patenter i Sun's Java implementasjon ("Dalvik VM" mot "Sun JVM").

Dette er et av hovedargumentene til Google på hvorfor de utviklet sin egen VM (Virtual Machine), kalt Dalvik, med tilhørende programmeringsspråk. Programmene laget i Dalvik, kompileres så til formatet "dex", eller "Dalvik EXecutable", som er Googles implementasjon av bytecode-konseptet som brukes i Java (og mange andre høynivå-språk).

Nå hevder allikevel Oracle at patenter de innehar som følge av oppkjøpet av Sun bryter med teknikkene og metodene brukt i Android/Dalvik VM.

Google på sin side vurderer søksmålet som "toalt grunnløst", nettopp fordi de i sin tid utviklet Dalvik og tilhørende språk BASERT på Java, men ny-utviklet fra grunnen av for å slippe lisensene forbundet med Java ME (Micro-Edition).

Blir spennende å se resultatet av denne patent-saken, men betviler sterkt at Google lar seg kue siden det dreier seg om et av deres mest suksessrike produkter noensinne.

Personlig mener jeg saken er ren og skjær flisespikking fordi Sun i sin tid ikke fikk gjennom noen avtale med Google på bruk av Java ME. Uenighet og adskillelse er gode vektpunkt for et søksmål og kapital-interesse, "alt for en del av kaka"

Det verste med hele saken er at Oracle ikke bare angriper Google Inc., men hele åpen kildekode samfunnet. Dette vil IKKE bli godt mottatt, og Oracle setter seg selv i et hjørne.

Skal de fortsette slik som dette er det vel heller ikke lenge før OSS-miljøet lager "forks" av både Java og MySQL (det finnes allerede alternativer: GNU Classpath, GCJ, GJI, osv).

Etter å ha lest uttallige kommentarer på artiklene, er jeg ganske enig med de fleste i miljøet. Android er noe av det beste som har skjedd Java siden web-applets, og kunne blitt brukt som et genialt PR-verktøy for Sun/Oracle Java, men den gang ei. Hvorfor JOBBE for pengene når en kan SAKSØKE seg til dem.

Nei, de vil heller melke pengekua. Samle inn det de kan av royalties på deres proprietære teknologi. Når skal dette patent-helvetet ta slutt!?

Jeg håper INDERLIG at slike lover ALDRI ser dagens lys i Skandinavia.

Digi.no:
http://www.digi.no/848895/google---oracle-angriper-friprog

ITavisen.no:
http://www.digi.no/848812/oracle-vil-stanse-all-java-paa-android

Det norske java-miljøet om rettssaken (computerworld Norge):
http://www.idg.no/computerworld/article175022.ece

Grunnløst angrep mot Java-bruk:
http://www.idg.no/computerworld/article175181.ece

0 kommentarer :

Post a Comment