Ralph Baer >
Som med mye annet data-relatert, ble idéen om dataspill virkeliggjort gjennom leking med teknologi. Og under 2. verdenskrig, jobbet Baer som avhørsleder og ble senere tilsatt som teknologisk ansvarlig for datasystemene som utførte missilberegning for militæret. Når man innehar en slik alvorlig stilling, var det viktig å kunne rette fokus vekk fra ansvaret for å slappe av og lette tankene. Dette gjorde Baer ved å "leke" med teknologien han jobbet med. Trikse og mikse, finne andre bruksmuligheter. Og idéen om å kunne bruke TV som et såkalt "varmt" medium ble født. TV, som tidligere bare hadde vært et "kaldt" medium hvor negative nyheter ble servert uten mulighet for å kontrollere hva som ble servert, ble plutselig et kontrollerbart underholdningsmedium med innførelsen av maskinen Magnavox Oddyssey. Ralph Baer anses å være "bestefaren" til data-/TV-spill, som oppfinneren av den første TV-spill konsollen, forløperen til det første dataspillet med interaktivt brukergrensesnitt: "PONG" (laget av programmereren/elektronikk-ingeniøren Al Alcorn).
Aleksei Pazjitnov >
1985, Vitenskapsakademiet i Moskva. Matematikeren Aleksei Pazjitnov gjorde som mange hackere gjør i dag; lekte seg med datamaskiner for å utforske bruksmulighetene, akkurat som Baer gjorde med militær-teknologi for å skape noe som kunne brukes til noe sosialt og positivt, enn bare ødeleggelse. Resultatet ble det mest innovative dataspillet til dags alder: "Tetris".
[Helt fra begynnelsen av spillalderens fødsel (70-,80-tallet), har militær-industrien og spill-industrien vært sammenflettet. Og det er dette samarbeidet som sannsynligvis har påvirket spill-utvikling mot en destruktiv opplevelses-modell.]
Poenget mitt med dette innlegget er å fremvise at nyvinning i teknologi som regel har skjedd som en følge av at bruksområder for teknologi har blitt påvirket av skaperne fordi de ville bruke skapelsene til noe annet enn bare strategisk og negativ fremkallende bruk.
Teknologisk nyvinning har derfor alltid interessert meg fordi det til stadighet har resultert i uante muligheter. Og siden vi lever i teknologi-alderen, med informasjonstilgang folk ikke kunne ant var mulig for et par tiår siden, hvem vet hva som venter rundt hjørnet? ;D
Innlegget ble også svært inspirert av Discovery Channel-programmet:
0 kommentarer :
Post a Comment