24 October, 2008

"An idiot's view of open source"



blogs.bomputerworld.com skrev:

"...Keen, forfatteren av boken, 'Cult of the Amateur: How the Internet is killing our culture', argumenterer at 'En av de veldig få positive konsekvensene av den pågående finansielle smittsomheten vil være et skarpt kulturelt skifte i vår holdning mot den økonomiske verdien av vårt arbeid. Storbredt arbeidsløshet og en dyp økonomisk nedgangsperiode inbefatter den mest effektive motgiften mot de utopiske idealene til åpen kildekode radikalene.'

Og p.g.a. dette vil 'Historikere se tilbake på åpen kildekode manien mellom 2000 og 2008 med en miks av skepsis og fornøyelse. Hvordan kunne tusenvis av folk donert bort deres kunnskaper til Wikipedia eller blogosfæren gratis? Hva var det med Internett som gjorde så mange av oss irrasjonelle om vår økonomiske verdt?'

Problemet med dette argumentet er enkelt: det er et 'strå-mann argument'. Det finnes nesten ingen åpen kildekode radikaler, og av deer det meget få (hvis noen i det hele tatt) som jobber gratis.

Hvem som helst som virkelig følger åpen kildekode utviklingen vet at majoriteten av koden som blir bidratt er skrevet av betalte profesjonelle utviklere. Som ofte påpekt tidligere i artikler på nett, er det mest populære åpen kildekode prosjektet, Linux, skrevet av industri-Amerika.

I Linux kjerne versjon 2.6.24, for eksempel, vet vi at, minst, 74.2% er skrevet av betalte utviklere. Vi kan til og med koke det ned så langt at vi kan navngi de ti øverste på utviklingslisten, i rekkefølge: Red Hat 11.2%; Novell 8.9%; IBM 8.3%; Intel 4.1%; Linux Foundation 2.6%; uavhengige linux konsulenter 2.5%; SGI 2.0%; MIPS Technology 1.6%; Oracle 1.3% og MontaVista 1.2% med Google følgende etter mot toppen av topp ti med 1.1%.

Utviklerne i disse selskapene jobber ikke gratis, og aksjeholderne deres forventer å se en sunn profitt. Nå, finnes et ideal her. Er ikke sikker på om jeg ville kalt det "Utopisk" da. Jeg ville kalt det ytterst pragmatisk og praktisk. Hovedidéen i åpen kildekode og dens noe heller radikale forgjenger 'free software' (gratis programvare), er at det er bedre å dele informasjon enn å låse det inn i proprietær mykvare (software).Eller, for å sette det i lys på en måte de fleste vil forstå, i stedenfor å prøve å spise en liten kake hel, den proprietære fremgangen, mener åpen kildekode utviklere at det er bedre å lage en større, bedre kake slik at alles stykker blir like store. Dette er ikke en form for 'pie-in-the-sky' idé. Det virker.Linux Foundation slapp nettopp en studie som viste at Linux-varianten 'Fedora Core 9' ville ha kostet, i form av konvensjonell utviklingskostnad, rett i overkant av 11.75 billioner dollars. Den kombinerte markeds-korken, i denne fiaskoen av et aksjemarked, av topp-selskapene som jobber på Linux, var rett over 400 billioner dollars denne morgenen (23/10/08). Dette høres ikke akkurat ut som Keens sultne og kalde arbeidsløse masser som gir vekk "deres intellektuelle arbeid over Internett i det spekulative håp om å få noe 'bakroms-profitt' igjen" for meg. Microsofts markeds-kork, forresten, var 198 billioner.

Linux er ikke noen form for spesial-tilfelle. Mozilla Corp., selskapet bak Firefox, har en nett-verdi på over $60 millioner per år. Det meste av dette kommer fra deres reklamepartnerskap med Google. OpenOffice er bundet til Sun og IBM. Selskapene investerer i åpen kildekode fordi det er bra for geskjeften, ikke fordi det får dem til å føle seg varme og gode. Individer kan jobbe for åpen kildekode prosjekter fordi det får dem til å føle seg bra, men det holder også et tak over hodet på dem.

Nå finnes det åpen kildekode idealister. Ta, for eksempel, vennen min og topp Samba utvikler, Jeremy Allison. Allison sluttet i Novell fordi han protesterte mot Novells partnerskap med Microsoft. Idealistisk? Ja. Latterlig idealistisk? Nei. Et par uker senere jobbet Allison for Google.

Poenget, hvis en bryr seg med å lete, er like enkelt som nesen i ansiktet ditt. Åpen kildekode er ikke bare en hvilken som helst dum idé. Det er en helt fornuftig måte å utvikle mykvare (software) og tjene penger. Hvis du tenker i andre retningen, vel, beklager, men du har egentlig ikke tatt deg tid eller giddet å virkelig tenke eller se på det 22. århundrets business realiteter.

Skrevet av: Steven J. Vaughan-Nichols
Oversatt av: pizslacker

Original artikkel: http://blogs.computerworld.com/an_idiots_view_of_open_source

0 kommentarer :

Post a Comment